Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1159
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБєляєва, Світлана Станіславівна-
dc.contributor.authorБишовець, Лариса Григорівна-
dc.contributor.authorКуракін, Олександр Борисович-
dc.date.accessioned2020-08-31T12:57:30Z-
dc.date.available2020-08-31T12:57:30Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.issn2519-2914(Online)-
dc.identifier.issn2312-394X-
dc.identifier.urihttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1159-
dc.description.abstractРозглянуто питання, які стосуються забезпечення захисту життя, здоров’я та інтересів споживачів, що є підґрунтям нормативно-правового регулювання в Україні у сфері дотримання вимог безпечності та якості харчових продуктів за сучасних умов господарювання. Досліджено принципи державного регулювання безпечності та окремих показників якості харчових продуктів в Україні.uk_UA
dc.description.abstractРассмотрены вопросы, которые касаются обеспечения защиты жизни, здоровья и интересов потребителей, что является основой государственного регулирования в Украине в сфере требований безопасности и качества пищевых продуктов в современных условиях хозяйствования. Исследованы принципы государственного регулирования безопасности и отдельных показателей качества пищевых продуктов в Украинеuk_UA
dc.description.abstractThe main aspects of the analysis of legal regulation of the requirements for food safety and quality are identified and substantiated in the article. It is proved that between all segments of the process concerning healthy diet provision, appropriate links connecting producers of raw materials with their processors should be elaborated. The importance of state regulation in the field of food safety and food raw materials is substantiated. The principles of state regulation of safety and certain indicators of food quality in Ukraine are studied. The authors analyzed the main thesis of the Law of Ukraine "On basic principles and requirements for food safety and quality"; rules for issuing, terminating, revoking and renewing operating permit; informing and raising awareness of market operators and consumers concerning safety and certain indicators of food quality; setting requirements for the health of staff; participation in the work of relevant international organizations; state control; bringing market operators, their officials to justice in case of violating safety legislation and certain indicators of food quality. The issues regarding the protection of life, health and interests of food consumers for different age categories, sex, health status, as well as state regulation, taking into account the peculiarities of political, socio-economic, environmental conditions. The influence of the HACCP system on the production processes in the segment of food production in Ukraine analyzed. The HACCP system assumes that all functional units of the production process are subject to control over potential risks at each of these sites. It is proved that it is possible to minimize the probability of manufacturing substandard product due to high-quality manufacturing process planning and control at each link. A number of measures are proposed to improve quality, take into account synergy of actions and interdependence of links in logistics processes, development and implementation of innovations in the regulation of food safety and qualityuk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЕкономічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг : збірник наукових праць ХДУХТuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectхарчові продуктиuk_UA
dc.subjectнормативноправове регулюванняuk_UA
dc.subjectвимогиuk_UA
dc.subjectзаконодавствоuk_UA
dc.subjectнормативні документиuk_UA
dc.subjectбезопасностьuk_UA
dc.subjectкачествоuk_UA
dc.subjectпищевые продуктыuk_UA
dc.subjectнормативно-правовое регулированиеuk_UA
dc.subjectтребованияuk_UA
dc.subjectзаконодательствоuk_UA
dc.subjectнормативные документыuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectfood productsuk_UA
dc.subjectnormative legal regulationuk_UA
dc.subjectrequirementsuk_UA
dc.subjectlegislationuk_UA
dc.subjectnormative documentsuk_UA
dc.titleНормативно-правове регулювання безпечності та якості харчових продуктів в Україні в сучасних умовахuk_UA
dc.title.alternativeNormative legal regulation of food products safety and quality in Ukraine under modern conditionsuk_UA
dc.title.alternativeНормативно-правовое регулирование безопасности и качества пищевых продуктов в Украине в современных условияхuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.citation.issue1(31)uk_UA
dc.citation.spage257uk_UA
dc.citation.epage268uk_UA
dc.identifier.doi10.5281/zenodo.3932803-
Appears in Collections:Наукові публікації викладачів (ФХТСО)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ХДУХТ 2020 публікація тексту статті БСС-БЛГ-КОБ.pdf597.91 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.