Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3323
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Осипенко, Василь Іванович | - |
dc.contributor.author | Батраченко, Олександр Вікторович | - |
dc.contributor.author | Філімонова, Надія Вікторівна | - |
dc.date.accessioned | 2021-12-22T13:29:36Z | - |
dc.date.available | 2021-12-22T13:29:36Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.issn | 2307-5732 | - |
dc.identifier.uri | https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3323 | - |
dc.description.abstract | В існуючих конструкціях вовчків наявний резерв підвищення питомої продуктивності. Сировина в кожний момент часу шнеком вовчка подається не по всій площі решітки різального вузла, а лише в межах певного сектору, з кутом менша за 180º. В роботі наведено результати чисельного моделювання гідродинаміки м'ясної сировини при її подачі шнеком вовчка. Встановлено, що тиск в сировині при її русі від бункера вовчка до різального вузла зростає нелінійно, ближчим відстаням до різального вузла відповідають вищі значення тиску в сировині. Шнекам із меншим кутом підйому витків (4–7º) властиві більші максимальні значення відносної деформації сировини в зоні перед різальним вузлом та вищі середні значення відносної деформації, які виміряні в площині,перпендикулярній до вісі шнеку. Результати моделювання підтверджують наявність достатньо обмеженого сектору інтенсивної подачі сировини останнім витком шнеку. Розроблену математичну модель вовчка можна використовувати при обґрунтуванні конструктивних параметрів шнеків на етапі їх проектування. | uk_UA |
dc.description.abstract | In existing designs of meat grinders available for improvement in specific productivity. Raw materials at each time point by the screw of meat grinder is not over the entire area of the lattice cutting node, but only within a specific sector with angle less than 180º. The paper presents the results of numerical simulation of hydrodynamics of raw meat in its submission a screw of meat grinder. Found that the pressure in the raw material during its movement from the hopper to the meat grinder of the cutting unit is nonlinear, closer distances to the cutting unit correspond to higher pressures in raw materials. Cinecam with a smaller angle of rise of turns (47º) are characterized by large maximum values of relative deformations of raw materials in the area in front of the cutting unit and the highest average values of relative deformation, measured in the plane perpendicular to the axis of the screw. The simulation results confirm the presence of a fairly limited sector of intensive feed last turn of the screw. The mathematical model of the gyroscope can be used for substantiation of the design parameters of the auger at the design stage. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Технічні науки | uk_UA |
dc.subject | м'ясорізальний вовчок | uk_UA |
dc.subject | шнек | uk_UA |
dc.subject | м'ясо | uk_UA |
dc.subject | подача | uk_UA |
dc.subject | особливості | uk_UA |
dc.subject | screw | uk_UA |
dc.subject | meat | uk_UA |
dc.subject | feed | uk_UA |
dc.subject | features | uk_UA |
dc.subject | meat grinders | uk_UA |
dc.title | Чисельне моделювання подачі м'ясної сировини шнеком вовчка | uk_UA |
dc.title.alternative | Features of feeding of meat in the last turn of the screw of meat grinder | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
dc.citation.volume | 249 | uk_UA |
dc.citation.issue | 3 | uk_UA |
dc.citation.spage | 73 | uk_UA |
dc.citation.epage | 76 | uk_UA |
Appears in Collections: | Наукові публікації викладачів (ФКТМД) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
(249) 2017-3-tск.pdf | 961.59 kB | Adobe PDF | ![]() View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.