Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/5201
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПроданова, Лариса Василівна-
dc.contributor.authorХорошун, Юлія Вікторівна-
dc.date.accessioned2024-12-11T13:00:19Z-
dc.date.available2024-12-11T13:00:19Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.issn2520-2200-
dc.identifier.urihttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/5201-
dc.description.abstractУ статті запропоновано методичний підхід до сегментування регіонів національної економіки за станом аграрного сектору. Оцінку стану аграрного сектору регіонів та їх сегментування проведено у два етапи. На першому етапі завдано два параметри: обсяг продукції сільського господарства у господарствах усіх категорій та чисельність зайнятого населення в сільському, лісовому та рибному господарстві. На другому етапі оцінка та сегментування проводилися за критеріями: кількість підприємств, які здійснювали сільськогосподарську діяльність; кількість найманих працівників на підприємствах, що здійснювали сільгоспдіяльність; продукція сільського господарства у розрахунку на одну особу населення; посівні площі сільськогосподарських культур; валовий збір зернових та зернобобових культур; валовий збір соняшнику, картоплі, овочевих культур, плодових та ягідних культур; вирощування сільськогосподарських тварин; виробництво м'яса, молока, яєць та вовни.uk_UA
dc.description.abstractThe article proposes a methodical approach to segmenting the regions of the national economy by the state of the agricultural sector. The assessment of the state of the agricultural sector of the regions and their segmentation was carried out in two stages. At the first stage, two parameters are set for evaluation and segmentation: the volume of agricultural production in farms of all categories and the number of employed population in agriculture, forestry and fisheries. The level of each region according to the selected parameters (high or low) was determined relative to their average value. As a result, four groups of regions were obtained: with significant volumes of agricultural production and with a significant number of employees; with insignificant volumes of production and with a significant number of employees; with significant production volumes and a small number of employees; with insignificant volumes of production and with insignificant number of employees. In the second stage, evaluation and segmentation were conducted to determine the specialization of the agricultural sector of the regions (livestock, crop production). Grouping by relevant specialization is carried out according to the following parameters: the number of enterprises engaged in agricultural activities; the number of employees in enterprises engaged in agricultural activities; agricultural products per capita; sown areas of crops; gross harvest of cereals and legumes; gross harvest of sunflower, potatoes, vegetables, fruit and berry crops; raising farm animals; production of meat, milk, eggs and wool. The ratings of the regions of the national economy were determined for each of the indicators selected for analysis, and then the arithmetic mean of these ratings was calculated. According to the results of the analysis of the calculated average values of regional ratings for indicators that separately characterize the development of crop production and livestock development, Vinnytsia, Poltava, Kharkiv, Kyiv, Lviv and Khmelnytsky regions are almost equally focused on both crop and livestock production – they occupy almost identical positions in two different ratings; the agricultural sector of such regions as Dnipropetrovsk, Odessa, Kirovohrad, Chernihiv and Mykolayiv specializes in crop production; the agricultural sector of Ivano-Frankivsk, Zakarpattia, and Volyn oblasts is mostly focused on animal husbandry.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПроблеми системного підходу в економіціuk_UA
dc.subjectаграрний секторuk_UA
dc.subjectнаціональна економікаuk_UA
dc.subjectсегментуванняuk_UA
dc.subjectрегіонuk_UA
dc.subjectметодикаuk_UA
dc.subjectпоказники стану агросекторуuk_UA
dc.subjectagricultural sectoruk_UA
dc.subjectnational economyuk_UA
dc.subjectsegmentationuk_UA
dc.subjectregionuk_UA
dc.subjectmethodologyuk_UA
dc.subjectindicators of the state of the agricultural sectoruk_UA
dc.titleМетодика сегментування регіонів національної економіки за станом аграрного секторуuk_UA
dc.title.alternativeMethodology of segmentation of the regions of the national economy according to the condition of the agricultural sectoruk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.citation.issue3(83)uk_UA
dc.citation.spage13uk_UA
dc.citation.epage20uk_UA
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32782/2520-2200/2021-3-2-
Appears in Collections:Наукові публікації викладачів (ФЕУ)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.