Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1178
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКоломицева, Олена Віталіївна-
dc.contributor.authorШевченко, Наталія Вікторівна-
dc.contributor.authorСергієнко, Олександр Анатолійович-
dc.date.accessioned2020-09-02T12:30:00Z-
dc.date.available2020-09-02T12:30:00Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.issn2306-4420-
dc.identifier.urihttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1178-
dc.description.abstractВ статті аргументується актуальність проведення диференціації регіонів за рівнем продовольчого забезпечення. Основною метою проведеного дослідження є виявлення типологічних груп регіонів зі схожими тенденціями розвитку продовольчого комплексу. Таке сегментування регіонів дозволить розробити найбільш актуальні і затребувані в кожній групі регіонів заходи щодо підвищення рівня продовольчого забезпечення, сприятиме обгрунтованому прийняттю стратегічних рішень щодо створення партнерських програм розвитку АПК. Визначено доцільність і особливості застосування кластерного аналізу. Сформовано систему показників розвитку сільського господарства та харчової промисловості, як ключових структурних елементів продовольчого комплексу регіону. За допомогою ієрархічного агломеративного методу кластерного аналізу досліджено 24 регіони України, побудовано дендрограми групування регіонів за рівнем розвитку сільського господарства та харчової промисловості. На основі проведеного дослідження дана узагальнююча оцінка і здійснений міжрегіональний порівняльний аналіз показників продовольчого забезпечення регіонів та факторів, що визначають їх територіальну диференціацію.uk_UA
dc.description.abstractThe article explains the urgency of differentiation of regions by the level of food supply. The main purpose of the study is to identify typological groups of regions with similar trends in the development of the food complex. Such segmentation of regions will allow to develop the most actual and demanded measures in each group of regions for raising the level of food supply, will facilitate the informed decision-making in the creation of partnership agribusiness agribusiness programs. The expediency and features of cluster analysis are determined. The purpose of this study is to test the method of cluster analysis of the correctness of the integration of individual regions into groups according to the parameters of food complex development. The methodology and results of the study can serve as an information and analytical basis for the development of effective measures to improve the level of food security, increase the competitiveness of the region, make strategic decisions on the creation of partnership agribusiness development programs. The system of indicators of development of agriculture and food industry has been formed as key structural elements of the food complex of the region. Using the hierarchical agglomerative method of cluster analysis, 24 regions of Ukraine were investigated, dendrograms of grouping of regions by the level of development of agriculture and food industry were constructed. The analysis of the indices of development separately in agriculture and separately in the development of the food industry has allowed to identify a group of regions with a strong resource raw material potential and a group of regions with significant opportunities in the processing industry. A group of regions that have the greatest influence on the formation of the country's food security is identified. On the basis of the conducted research, a general assessment was made and an inter-regional comparative analysis of the food supply indicators of the regions and the factors determining their territorial differentiation was made.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЗбірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні наукиuk_UA
dc.subjectпродовольчий комплексuk_UA
dc.subjectпродовольче забезпеченняuk_UA
dc.subjectкластерний аналізuk_UA
dc.subjectсільське господарствоuk_UA
dc.subjectхарчова промисловістьuk_UA
dc.subjectдиференціація регіонівuk_UA
dc.subjectfood complexuk_UA
dc.subjectfood securityuk_UA
dc.subjectcluster analysisuk_UA
dc.subjectagricultureuk_UA
dc.subjectfood industryuk_UA
dc.subjectdifferentiation of regionsuk_UA
dc.titleДиференціація регіонів за рівнем продовольчого забезпечення із застосуванням кластерного аналізуuk_UA
dc.title.alternativeDifferentiation of regions by the food support level with the application of cluster analysisuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.citation.issue56uk_UA
dc.citation.spage91uk_UA
dc.citation.epage100uk_UA
dc.identifier.doi10.24025/2306-4420.0.56.2020.202027-
Appears in Collections:Випуск 56

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
202027-458646-1-PB.pdfКоломицева672.62 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
зміст.pdf217.07 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
титул.pdf495.52 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.