Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/2389
Title: Методики визначення вмісту ∆9-тетрагідроканабінолу в насінні конопель методом газової хроматографії: аналіз і наукове обґрунтування
Other Titles: Methods for determination of ∆9-tetrahydrocannabinol content in seeds of hemp by gas chromatography method: analysis and scientific justification
Authors: Шкурдода, Сергій Вікторович
Солодовнік, Тетяна Володимирівна
Пасічник, В’ячеслав Вікторович
Король, Костянтин Петрович
Шинкаренко, Дмитро Юрійович
Keywords: ∆9-ТГК;технічні коноплі;конопляне насіння;канабіноїди;екстракція;газова хромато-мас-спектрометрія;∆9-THC;technical hemp;hemp seeds;cannabinoids;extraction;gas chromato-mass spectrometry
Issue Date: 2021
Publisher: Вісник Черкаського державного технологічного університету. Технічні науки
Abstract: В статті розглядається аналіз існуючих методик рідинно-рідинної екстракції ∆-9-ТГК з конопляного насіння з подальшою їх апробацією і удосконаленням для відділення за-важаючих фракцій, насамперед жирів (олій) та з наступною ідентифікацією ∆- 9-ТГК методом газової хромато-мас-спектрометрії з мас-селективним детектуванням. Наве-дено деякі методи рідинно-рідинної екстракції конопляного насіння. Отримані результа-ти досліджень дозволяють визначити наявність ∆- 9- ТГК в насінні конопель та продук-тах харчування, виготовлених з насіння конопель. Встановлено, що метод екстракції ацетонітрилом з подальшим промиванням гексаном є найбільш ефективним і легко відт-ворюваним та може бути рекомендованим для якісного визначення ∆- 9- ТГК в незначних концентраціях у насінні конопель. Дані дослідження в подальшому можуть бути викори-стані для кількісного визначення ∆- 9- ТГК в насінні конопель та продуктах харчування, виготовлених з насіння конопель із подальшим визначенням межі детектування (LOD) та межі кількісного виявлення (LOQ) вказаної речовини, що необхідно для подальшої серти-фікації вказаної продукції та експорту.
Cannabis (Cannabis sativa L) has been an important part of the well-being of the popula-tion for many centuries. This plant is a bast and oilseed crop that characterized by specific biological and unique consumer properties. However, hemp plants also have medicinal and narcotic properties. Cannabis plants can excrete secretions that contain cannabinoids. The psy-chotropic effect of the narcotic drug cannabis is the result of the complex action of all canna-binoids, although only some of them have a psychotropic effect in its pure form. These in-clude, first, delta-9-tetrahydrocannabinol (∆-9-THC), which has a major psychotropic effect and is able selectively bind to cannabinoid receptors in certain brain structures. In this regard, the development of simple and effective methods of detection (∆-9-THC) in hemp plant seeds is an urgent issue. The article considers the analysis of existing methods of liquid-liquid extraction of ∆-9-THC from hemp seeds with their subsequent approbation and improvement for separation of interfering fractions, first fats (oils) and with the subsequent identification of ∆-9-THC by gas chromato-mass spectrometry. With mass-selective detection. Methods of liquid-liquid extrac-tion and comparison of the obtained results are given. To solve this goal, seeds collected from technical hemp of the Glyana variety, cultivated from plants of the genus of hemp for indus-trial purposes, allowed by the legislation of Ukraine, collected from varieties of hemp plants in dried straw whose content of ∆-9-THC does not exceed 0.08 percent. It was found that the method with the use of acetonitrile as an extracting, followed by washing with hexane, most meets the goal of the study, namely to detect ∆-9-THC in small quantities, especially in hemp seeds. This method of extraction is best suited due to the lowest amount of co-extractives found on the chromatogram, primarily fats and fat hydrolysis products, namely higher carbox-ylic acids (saturated and unsaturated), which may interfere with the study. These studies can be further use to quantify ∆-9-THC in hemp seeds and foods made from hemp seeds, fol-lowed by the detection limit (LOD) and the limit of quantification (LOQ) of the substance, which is necessary for further certification of this products and exports. The obtained research results allow determining the presence of ∆- 9-THC in hemp seeds and food products made from hemp seeds.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/2389
ISSN: 2708-6070 (online)
2306-4412 (print)
DOI: 10.24025/2306-4412.1.2021.230000
Issue: 1
First Page: 173
End Page: 182
Appears in Collections:№1/2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
173-182_Шкурдода, Солодовнік.pdf423.06 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
зміст.pdf148.2 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
титул.pdf140.62 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.