Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/2438
Title: Формування компетенції закладів вищої освіти як сучасної конкурентної переваги в умовах економіки знань
Other Titles: Formation of the competence of higher education institutions as a modern competitive advantage in the knowledge economy
Authors: Вартанова, Олена Вікторівна
Keywords: заклад вищої освіти;знання;компетенція;класифікація;конкурентні переваги;ресурси знань;рух знань;цикл знань;higher education institution;knowledge;competence;classification;competitive advantages;knowledge resources;knowledge movement;knowledge cycle
Issue Date: 2020
Publisher: Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки
Abstract: Обґрунтовано необхідність формування компетенції закладу вищої освіти як сучасної конкурентної переваги в умовах економіки знань. Надано авторське визначення компетенції закладу вищої освіти як унікальної сукупності знань, навичок, досвіду та організаційних зв’язків, які в поєднанні з ресурсами й технологіями створюють конкурентні переваги закладу вищої освіти і забезпечують його ринковий успіх. Сформовано класифікацію джерел компетенції закладів вищої освіти як сукупності різноманітних ресурсів знань. На основі проведення експертного опитування виявлено чинники, які впливають на вибір закладу вищої освіти здобувачами освіти та які слід враховувати у формуванні компетенції. Визначено ключові ознаки компетенції закладу вищої освіти. Розкрито процес ідентифікації джерел компетенції закладу вищої освіти. Сформовано процедуру ідентифікації джерел компетенції закладу вищої освіти шляхом аналізу руху знань у циклі знань.
In a post-industrial society, sustainable and long-term competitive advantages of business entities are formed on the basis of intangible assets that create unique competitive advantages which determine the uniqueness of business entities in a competitive environment and generate additional consumer value for goods and services. For higher education institutions, one of such unique assets that creates competitive advantage is competence. The article presents the author's definition of the competence of higher education institutions as a unique combination of knowledge, skills, experience and organizational ties, which, combined with resources and technologies, create competitive advantages of higher education institutions and ensure their market success. The competence of higher education institutions is embodied in new products, processes, educational and scientific services with new consumer properties. The competence is always based on knowledge resources. The article reveals the dual nature of the competence of higher education institutions, which consists in the combination of individual and corporate competencies, which have similar components, but are manifested at different levels of corporate governance. The classification of sources of competence of higher education institutions as a combination of various knowledge resources has been formed. Factors that influence the choice of higher education institution, which should be considered in the formation of competence, have been identified on the basis of an expert survey. The key features of the competence of a higher education institution are identified. The process of identification of sources of competence of a higher education institution is disclosed. The procedure for identifying sources of competence of higher education institutions based on the analysis of the movement of knowledge in the knowledge cycle has been formed.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/2438
ISSN: 2306-4420
DOI: 10.24025/2306-4420.0.56.2020.201631
Issue: 56
First Page: 18
End Page: 25
Appears in Collections:Випуск 56

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
4.pdfВартанова546.5 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
зміст.pdf217.07 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
титул.pdf495.52 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.