Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4298
Title: Розподіл акустичного тиску в ультразвуковій системі інтенсифікації екстракційних процесів
Other Titles: Distribution of acoustic pressure in the ultrasonic system of intensification of extraction processes
Authors: Базіло, Костянтин Вікторович
Філімонов, Сергій Олександрович
Філімонова, Надія Вікторівна
Keywords: п’єзоелемент;ультразвукова система;процес екстракції;акустичний тиск;моделювання;piezoelectric element;ultrasonic system;extraction process;acoustic pressure;modeling
Issue Date: 2022
Publisher: Вісник Черкаського державного технологічного університету. Технічні науки
Abstract: Сьогодні популярнішими стають харчові продукти функціонального призначення, зокрема оздоровчого та профілактичного, з підвищеним вмістом вітамінів, мікроелементів, макроелементів, незамінних амінокислот та біологічно активних речовин. Такі продукти дають людині змогу зберігати своє здоров’я, а також повністю задовольнити фізіологічні потреби в енергії та харчових сполуках, якими користується організм для побудови клітин, органів і тканин. Екстракція – один із найбільш поширених методів, використовуваних у процесі отримання біологічно активних речовин з рослинної або тваринної сировини. Ефективність екстракції може бути збільшена, використовуючи інтенсифікуючі методи впливу, що застосовуються в процесі екстракції, наприклад ультразвук. В роботі розглянуто конструкцію і особливості математичного опису ультразвукових систем для інтенсифікації процесу екстракції, принцип дії якого базується на використанні п’єзоелектричних ультразвукових випромінювачів. Побудовано комп’ютерну модель за допомогою пакета програм COMSOL Multiphysics ультразвукової системи для інтенсифікації процесу екстракції з урахуванням повного набору геометричних, фізико-механічних та електричних параметрів. В результаті визначено частоту, при якій забезпечуються максимальні амплітуди коливань ультразвукової системи для інтенсифікації процесу екстракції, що приводить до реалізації найбільш ефективного резонансного режиму роботи системи. Визначено місця розташування максимального акустичного тиску на об’єкт екстракції в ультразвуковій системі для інтенсифікації процесу екстракції при виготовленні концентрованих напоїв функціонального призначення.
Today, food products for functional purposes, especially health-improving and preventive ones, with a high content of vitamins, microelements, macroelements, essential amino acids, and biologically active substances (BAS), are becoming more popular. Such products allow a person to maintain his or her health, as well as fully meet the physiological needs for energy and nutrients, which the body uses to build cells, organs and tissues. Therefore, it is the food industry that is currently an important component of healthcare and occupies a special place in the field of intellectual and industrial human activities. Extraction is one of the most common methods used in the process of obtaining biologically active substances from plant or animal raw materials. The efficiency of the extraction can be increased by using intensifying methods used in the extraction process, such as ultrasound. The paper considers the design and features of the mathematical description of ultrasonic systems for the intensification of the extraction process, the principle of operation of which is based on the use of piezoelectric ultrasonic radiators. A computer model has been built using the COMSOL Multiphysics software package of the ultrasonic system to intensify the extraction process, taking into account the full set of geometric, physical, mechanical and electrical parameters. As a result, the frequency at which the maximum amplitudes of oscillations of the ultrasonic system are provided for the intensification of the extraction process, which leads to the implementation of the most effective resonant mode of operation of the system, is determined. The locations of the maximum acoustic pressure on the object of extraction in the ultrasonic system to intensify the extraction process in the manufacture of concentrated drinks for functional purposes are determined. Further research by the authors can be directed to the development of a mobile ultrasonic system for intensifying the extraction process in the manufacture of concentrated drinks for functional purposes, as well as for determining the most efficient geometry of the ultrasonic system tank using the COMSOL Multiphysics application software package.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4298
ISSN: 2306-4412 (print)
2708-6070 (online)
DOI: 10.24025/2306-4412.3.2022.266123
Issue: 3
First Page: 5
End Page: 13
Appears in Collections:№3/2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1-2_титул_3-2022.pdf650.33 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
3-4_зміст 3-2022.pdf462.73 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
5-13_Базіло_Філімонов.pdf1.04 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.