Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4761
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВівсюк, Ірина-
dc.date.accessioned2024-02-23T10:02:43Z-
dc.date.available2024-02-23T10:02:43Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn2708-4949 (print)-
dc.identifier.issn2709-9776 (online)-
dc.identifier.urihttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4761-
dc.description.abstractТрудові ресурси як складова економічного потенціалу готельного підприємства включають в себе інтелектуальний потенціал, організаційно-управлінський потенціал, рівень кваліфікації працівників, здатність креативно мислити та інформаційний потенціал. Ефективність їх використання й управління забезпечує безперебійне функціонування закладів. Надання якісних послуг та високий рівень сервісу залежить від кваліфікованого та вмотивованого персоналу, який виконує свої функції як частина цілісної системи. Якісні та кількісні показники кадрів відображають рівень успішного та ефективного функ-ціонування підприємства на ринку задля досягнення його цілей. Проте під впливом зовнішніх чинників виникає циклічного безробіття, забезпеченість трудовими ресурсами має строкатий характер, що викликано економічними, епідеміологічними та політичними кризовими явищами. У статті проведено дослідження щодо динаміку показників займаних та найманих працівників, середньооблікової кількості штатних працівників і витрати на персонал, зокрема на оплату праці й соціальні виплати. Дані показники відображають не лише рівень забезпеченості трудових ресурсів, а й рівень економічного потенціалу, ефективність його використання, успішність діяльності підприємства готельного господарства. Проаналізовано динаміку основних кількісних показників трудових ресурсів в країні в цілому та за регіонами. Встановлено, що значне зниження дослі-джуваних показників відбувалося під впливом вторгнення країни-агресора на територію східної частини України та анексії півострова Крим, початок повномасштабної війни на території країни, що зумовило нестабільний економічний стан в кра-їні. Також слід відзначити епізодичне припинення діяльності закладів готельного господарства під час всесвітньої епідемі-ологічної кризи, що залишило негативний відбиток на кількісний показниках трудових ресурсів. Проте, доцільно заважити, що можна спостерігати період стабілізації й адаптації до чинників впливу, відповідно й збільшення у динаміці показників, що характеризує покращення стану економічного потенціалу підприємства та економічного стану країни.uk_UA
dc.description.abstractLabor resources as a component of the economic potential of a hotel enterprise include intellectual potential, organizational and managerial potential, the level of qualification of employees, the ability to think creatively, and informational potential. The efficiency of their use and management ensures uninterrupted functioning of institutions. The provision of quality services and a high level of service depends on qualified and motivated personnel who perform their functions as part of an integrated system. Qualitative and quantitative personnel indicators reflect the level of successful and effective functioning of the enterprise on the market in order to achieve its goals. However, under the influence of external factors, cyclical unemployment occurs, the supply of labor resources has a motley character, which is caused by economic, epidemiological and political crisis phenomena. The article conducts research on the dynamics of indicators of employed and hired workers, the average number of full-time employees and personnel costs, in particular for wages and social benefits. These indicators reflect not only the level of supply of labor resources, but also the level of economic potential, the efficiency of its use, and the success of the hotel business. The dynamics of the main quantitative indicators of labor resources in the country as a whole and by regions were analyzed. It was established that a significant decrease in the studied indicators occurred under the influence of the invasion of the aggressor country on the territory of the eastern part of Ukraine and the annexation of the Crimean peninsula, the beginning of a full-scale war on the territory of the country, which led to an unstable economic situation in the country. It should also be noted the episodic suspension of hotel business during the global epidemiological crisis, which left a negative impression on the quantitative indicators of labor resources. However, it is advisable to note that a period of stabilization and adaptation to influencing factors can be observed, and accordingly, an increase in the dynamics of indicators, which characterizes the improvement of the state of the economic potential of the enterprise and the economic state of the country.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherІнновації та технології в сфері послуг і харчуванняuk_UA
dc.subjectтрудові ресурсиuk_UA
dc.subjectперсоналuk_UA
dc.subjectготельне підприємствоuk_UA
dc.subjectумови праціuk_UA
dc.subjectкадриuk_UA
dc.subjectlabor resourcesuk_UA
dc.subjectstaffuk_UA
dc.subjecthotel enterpriseuk_UA
dc.subjectworking conditionsuk_UA
dc.subjectpersonneluk_UA
dc.titleДинаміка трудових ресурсів в закладах готельного господарстваuk_UA
dc.title.alternativeDynamics of labor resources in hospital institutionsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.citation.issue1(5)uk_UA
dc.citation.spage10uk_UA
dc.citation.epage14uk_UA
dc.identifier.doi10.32782/2708-4949.1(5).2022.2-
Appears in Collections:№1(5)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
37-Текст статті-34-2-10-20230329.pdf531.41 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.