Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4764
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПостова, Валентина-
dc.date.accessioned2024-02-23T11:18:35Z-
dc.date.available2024-02-23T11:18:35Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.issn2708-4949 (print)-
dc.identifier.issn2709-9776 (online)-
dc.identifier.urihttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4764-
dc.description.abstractУ статті проведено дослідження розвитку теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо ресторанного господарства як специфічної галузі національного господарства. Було визначено, що з погляду суспільства найбільшим його надбанням і ресурсом є здорове населення країни, тому було проаналізовано як харчування впливає на дітей шкільного та дошкільного віку. В результаті було встановлено, що через неправильне харчування виникає проблема ожиріння дітей. Тому було визначено причини, які сприяють цьому: зростання споживання продуктів з високою енергетичною щільністю і високим вмістом жиру, а також зниження фізичної активності у зв'язку з все більшим сидячим характером багатьох видів діяльності, зміна в способах пересування і зростаючій урбанізації. Було схематично представлено місце і роль харчування у суспільному розвитку, а також напрями стимулювання організаційного і соціально-економічного розвитку ресторанного господарства. Розкрито заходи, які сприяють розвитку ресторанного бізнесу, зокрема: необхідно встановити нові норми фізіологічних потреб населення; визначити вимоги до переліку продуктів і страв, які можуть реалізуватися в школах; здійснювати контроль за дотриманням вимог; вести пропаганду здорового способу життя та їжі в середній школі, а саме з впровадження культури здорового харчування; проводити заходи, які б формували у школярів виважене ставлення до свого здоров’я і харчування; модернізувати існуючі харчоблоки у школах шляхом заміни енерговитратного та багатофункціонального обладнання на сучасне економне. Також було визначено, що важливим напрямом стимулювання розвитку ресторанного господарства є забезпечення безпеки харчування. Було також запропоновано удосконалити систему підготовки кухарів як майбутніх фахівців ресторанної галузі: працювати у мережі і знаходити професійну інформацію англійською мовою; знаходити принаймні світові досягнення 15 світових зірок; вивчати систему постачання і виготовлення продукції; навчитися художньо поєднувати кольори і форми; стажувати їх на передових підприємствах. В результаті дослідження, які були проведені у статті, було встановлено, що визначені напрями змін у системи підготовки професійних кухарів є актуальними і потребують швидкого впровадження.uk_UA
dc.description.abstractThe article researches the development of theoretical and methodological provisions and practical recommendations regarding the restaurant business as a specific branch of the national economy. It was determined that, from the point of view of society, its greatest asset and resource is the country's healthy population, so it was analyzed how nutrition affects school and preschool children. As a result, it was established that the problem of obesity in children arises due to improper nutrition. Therefore, the reasons that contribute to this were identified: the increase in the consumption of foods with high energy density and high fat content, as well as a decrease in physical activity due to the increasingly sedentary nature of many types of activities, a change in the ways of movement and growing urbanization. The place and role of nutrition in social development, as well as directions for stimulating the organizational and socio-economic development of the restaurant industry, were schematically presented. The measures that contribute to the development of the restaurant business are disclosed, in particular: it is necessary to establish new norms for the physiological needs of the population; determine the requirements for the list of products and dishes that can be sold in schools; monitor compliance with requirements; promote a healthy lifestyle and food in secondary schools, namely the introduction of a culture of healthy eating; conduct activities that would form schoolchildren a balanced attitude to their health and nutrition; to modernize the existing food units in schools by replacing energy-consuming and multifunctional equipment with modern, economical ones. It was also determined that ensuring food safety is an important area of stimulating the development of the restaurant industry. It was also proposed to improve the system of training chefs as future specialists in the restaurant industry: work online and find professional information in English; find at least the world achievements of 15 world stars; to study the system of supply and production of products; learn to artistically combine colors and shapes; train them at advanced enterprises. As a result of the research that was carried out in the article, it was established that the identified directions of changes in the system of training professional chefs are relevant and require rapid implementation.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectресторанне господарствоuk_UA
dc.subjectсистема харчуванняuk_UA
dc.subjectздорове населенняuk_UA
dc.subjectсуспільний розвитокuk_UA
dc.subjectпрофесійна підготовкаuk_UA
dc.subjectrestaurant businessuk_UA
dc.subjectfood systemuk_UA
dc.subjecthealthy populationuk_UA
dc.subjectsocial developmentuk_UA
dc.subjectprofessional traininguk_UA
dc.titleНапрями стимулювання організаційного і соціально-економічного розвитку ресторанного бізнесу в Україніuk_UA
dc.title.alternativeDirections of promoting the organizational and socio-economic development of the restaurant business in Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.citation.issue1(5)uk_UA
dc.citation.spage27uk_UA
dc.citation.epage32uk_UA
dc.identifier.doi10.32782/2708-4949.1(5).2022.5-
Appears in Collections:№1(5)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
40-Текст статті-37-2-10-20230329.pdf371.04 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.