Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4896
Title: Різновиди та функції харчування у процесі життєдіяльності людини
Authors: Онопрієнко, Олександр Васильович
Онопрієнко, Ольга Миколаївна
Keywords: харчування;спрага;голод;насиченість;енергетичний баланс
Issue Date: 2-Nov-2023
Publisher: Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії: матеріали сьомої міжнародної науково-практичної конференції, Черкаси, ЧДТУ, 2-3 листопада 2023 року: у 2-х томах. Т.1
Abstract: У фізіологічній складовій харчової поведінки можна виокремити два боки. Перший – біологічний, пов'язаний з потребою в їжі та фізіологічними процесами, що відбуваються на рівні організму. Бажання або небажання їсти обумовлюються біологічними (фізіологічними) відчуттями голоду, спраги,насиченості, ситості. Ці відчуття на цьому рівні майже не мають відмінностей у людини та тварини. Відсутність їжі та води викликає відчуття голоду та спраги, що ініціює харчову поведінку (яка спрямована на пошук їжі та води). Отже, голод і спрага ― це гомеостатичний потяг, драйв, який спрямований на одержання організмом їжі та води у кількості, що є достатньою для забезпечення виживання. Ці драйви відносяться до вроджених (інстинктивних) та не потребують спеціального навчання. Однак, протягом життя можуть модифікуватися під впливом різноманітних чинників середовища.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4896
First Page: 82
End Page: 85
Appears in Collections:Наукові публікації викладачів (ФХТСО)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
82-85.pdf1.31 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.