Please use this identifier to cite or link to this item:
https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4896
Title: | Різновиди та функції харчування у процесі життєдіяльності людини |
Authors: | Онопрієнко, Олександр Васильович Онопрієнко, Ольга Миколаївна |
Keywords: | харчування;спрага;голод;насиченість;енергетичний баланс |
Issue Date: | 2-Nov-2023 |
Publisher: | Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії: матеріали сьомої міжнародної науково-практичної конференції, Черкаси, ЧДТУ, 2-3 листопада 2023 року: у 2-х томах. Т.1 |
Abstract: | У фізіологічній складовій харчової поведінки можна виокремити два боки. Перший – біологічний, пов'язаний з потребою в їжі та фізіологічними процесами, що відбуваються на рівні організму. Бажання або небажання їсти обумовлюються біологічними (фізіологічними) відчуттями голоду, спраги,насиченості, ситості. Ці відчуття на цьому рівні майже не мають відмінностей у людини та тварини. Відсутність їжі та води викликає відчуття голоду та спраги, що ініціює харчову поведінку (яка спрямована на пошук їжі та води). Отже, голод і спрага ― це гомеостатичний потяг, драйв, який спрямований на одержання організмом їжі та води у кількості, що є достатньою для забезпечення виживання. Ці драйви відносяться до вроджених (інстинктивних) та не потребують спеціального навчання. Однак, протягом життя можуть модифікуватися під впливом різноманітних чинників середовища. |
URI: | https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4896 |
First Page: | 82 |
End Page: | 85 |
Appears in Collections: | Наукові публікації викладачів (ФХТСО) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.