Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/945
Title: Дослідження вмісту нітратів у рослинній продукції Черкаської області
Authors: Хоменко, Олена Михайлівна
Дудко, Катерина Олексіївна
Keywords: нітрати;рослинна продукція;добрива;шкідливий вплив;навколишнє середовище;граничнодопустима концентрація
Issue Date: 2019
Abstract: Актуальність теми. Нітрати – це природні продукти обміну всіх рослин. Вони життєво необхідні рослинам – без них неможливий їхній нормальний ріст і розвиток. Однак неконтрольоване використання азотних добрив призвело до накопичення необмеженого рівня їх у продуктах рослинного походження. Під час вживання овочів з підвищеною кількістю нітратів, у кишковому тракті вони частково відновлюються до нітритів, а останні потрапляючи в кров викликають захворювання – метгемоглобінемію. Тому кількісне та якісне визначення нітратів та нітритів в рослинній продукції є на сьогоднішній час актуальним. Мета роботи: експериментальне визначення концентрації нітратів у рослинній продукції Черкаської області, порівняння з гранично-допустимою концентрацією, аналіз динаміки їх вмісту в рослинній продукції на протязі трьох осінніх місяців 2019 року та розробка рекомендацій щодо зменшення їх концентрації в харчових продуктах. Об’єкт дослідження: рослинна продукція з різних торгівельних точок міста Черкаси. Предмет дослідження: вміст нітратів в овочевій продукції та фруктах з торгівельних точок міста. Методи дослідження: для експериментального визначення вмісту нітратів у рослинній продукції використовували потенціометричний метод за допомогою йоноселективного електроду, експрес-аналіз нітрат-тестером, індикаторний метод, порівняльно-описовий, аналітичний; метод теоретичного аналізу та аналітична обробка даних за допомогою ПК. Результати дослідження. Проведено аналіз значення нітратів в природі, джерел надходження цієї речовини у продукти харчування, нормування вмісту нітратних компонентів, проблеми зниження якості рослинної продукції через неконтрольоване застосування добрив; досліджено вміст нітратів у рослинній продукції Черкащини; розглянуто шкідливий вплив продукції з підвищеним вмістом нітратів та розроблено рекомендації щодо шляхів зменшення вмісту даних сполук у продуктах харчування. Наукова новизна: проведено комплексну оцінку вмісту нітратів в рослинній продукції Черкаської області за осінній період 2019 року з урахуванням регіональної екологічної оцінки сільськогосподарського комплексу Черкащини; надано порівняльну характеристику методів визначення нітратних сполук; проаналізовано наслідки споживання продукції з підвищеним вмістом нітратів та розроблено рекомендації щодо зменшення вмісту нітратних сполук у продуктах харчування. Теоретичне і практичне значення: на основі аналізу літературних джерел розкрито суть проблеми надмірного накопичення нітратів у сільськогосподарській продукції та їх негативного впливу на здоров’я людини, проведено аналіз вмісту нітратів у рослинній продукції Черкаської області, проаналізовано динаміку зміни вмісту нітратів у відібраних зразках, розроблено практичні рекомендації по зниженню вмісту нітратів в овочах і фруктах. Структура та обсяг роботи. Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, анотації, двох розділів, висновків, переліку посилань (24 джерела), графічної документації до кваліфікаційної роботи магістра, додатків. Повний обсяг роботи – 80 сторінок друкованого тексту, основна частина – 34 сторінки.
Topicality. Nitrates are the natural metabolic products of all plants. They are vital to plants as without them their normal growth and development is impossible. However, the uncontrolled use of nitrogen fertilizers has led to the accumulation of unlimited levels in plant products. When eating vegetables with an increased amount of nitrates, they partially restore to nitrites in the intestinal tract, and the latter, getting into the blood, cause diseases-methemoglobinemia. Therefore, the quantitative and qualitative determination of nitrates and nitrites in plant products is currently relevant. The research purpose is experimental determination of nitrate concentration in plant products of Cherkasy region, comparison with the maximum permissible concentration, analysis of the dynamics of their content in plant products during the three autumn months of 2019 and development of recommendations to reduce their concentration in food products. The object of theresearch is the plant products from different outlets of the city of Cherkassy. The subject of the research is the content of nitrates in vegetable products and fruits from retail outlets of the city. Research methods: for experimental determination of nitrate content in plant products the potentiometric method was used by means of the ion-selective electrode, rapid analysis of nitrate tester, indicator method, comparative-descriptive, analytical; method of theoretical analysis and analytical data processing using PC. Research results.The value of nitrates in nature, sources of receipt of this substance in food, normalization of the content of nitrate components, the problem of reducing the quality of plant products through uncontrolled use of fertilizers has been analyzed; the content of nitrates in plant products of Cherkassy region has been investigated; the harmful effects of products with high nitrate content have been studied, the recommendations on ways to reduce the content of these compounds in food have been developed. Scientific novelty:the study of content of nitrates in vegetable production in Cherkasy region for the autumn of 2019 by the device Greentest ECO 4, which is based on the measurement of electrical conductivity of fruit or vegetables has been carried out; on the basis of the survey the data revealed that some vegetables and fruits are quite high in the content of nitrate compounds, which poses a potential threat to human health; the study by this method is economically feasible, relatively accurate, takes very little time. Theoretical and practical significance: on the basis of the analysis of the literature the essence of the problem of excessive accumulation of nitrates in agricultural products and their negative influence on human health has been investigated, the analysis of the content of nitrates in plant products of Cherkasy region has been done, the dynamics of changes of contents of nitrate in selected samples has been carried out, practical recommendations for reducing the content of nitrates in vegetables and fruits have been developed. The structure the work.The master's qualification work consists of an introduction, an abstract, two sections, conclusions, a list of references (24 sources), graphic documentation of the master's qualification work, appendices. The full volume of work is 80 pages of printed text, the main part consists of 34 pages.
URI: http://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/945
Appears in Collections:101 Екологія (Екологія та охорона навколишнього середовища)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дудко _КРМ.pdf
  Restricted Access
2.25 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.