Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1157
Title: Теоретико-методологічні засади експериментальної перевірки методики формування творчих умінь у майбутніх фахівців сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу
Other Titles: Theoretical and methodological principles of experimental verification of the method of formation of creative skills in future specialists in the sphere of and hotel and restaurant business
Authors: Бєляєва, Світлана Станіславівна
Keywords: експеримент;креативність;методика;методологія;моделювання;студент;творчість;эксперимент;креативность;методика;методология,;моделирование;студент;творчество;experiment;methodology;modeling;student;creativity
Issue Date: 2019
Publisher: Інфраструктура ринку: електронний науково-практичний журнал
Abstract: In the article the theoretical substantiation of the essence of the method of formation of creative skills in the future specialists of the sphere of tourism and hotel and restaurant business and its experimental verification is carried out. Among the main tasks of the study – the definition of the most optimal methods for the formation of creative skills of future professionals. The main purpose of experimental work for the disclosure of the subject of the article is a deeper study of the object and subject of the study. The necessity of realization of the set goal has determined the corresponding organization of experimental work. When writing an article and directly practical scientific research on its subject, an appropriate methodology and methods are used, in particular diagnostics, problem-solving, interactive, practical and evaluation, as well as appropriate means, including verbal (language, textbooks, tutorials), visual (circuits, tables, multimedia); methods of control and correction (testing, surveys, self-control, counseling, individual tasks, interviews); Methods of mathematical statistics, processing, analysis, generalization and design of the results of the experiment on the topic of research. The analysis of methods of forming creative skills and scientific substantiation of expediency of application of effective methods for determining the potential of creativity among future specialists of the sphere of tourism and hotel and restaurant business is carried out. On the basis of well-known theories and techniques and independently developed instrumental means, experimental verification of their adaptation to the current realities of determination and formation of creative potential and creativity among students of the specialties "tourism" and "hotel and restaurant business" was performed. It is determined that the proposed model provides for annual monitoring of the criteria and relevant indicators. There are a number of quantitative and qualitative indicators that are characteristic for determining the creative potential of the future specialist in the sphere of tourism and hotel and restaurant business. Experimental work on the formation of the professional culture of future tourism managers was based on the approbation of an indicative model for the formation of the professional culture of future tourism managers in the non-auditing activity of the higher educational institution, which included the target, content, technological and productive components. Experimental work was performed on the basis of the Department of Tourism and Hotel and Restaurant Affairs of the Faculty of Food Technologies and the Service Industry of Cherkassy State Technological University (Cherkasy). The formation of the professional culture of future tourism managers in the non-auditing activity of the higher educational institution was considered as a structural dynamic system that changes under the influence of integration processes in society at each of the selected stages.
У статті здійснено аналіз методик формування творчих умінь та наукове обґрунтування доцільності застосування ефективних методик для визначення потенціалу творчості серед майбутніх фахівців сфери туризму та готельно-ресторанної справи. На основі відомих теорій і методик та самостійно розроблених інструментальних засобів здійснено експериментальну перевірку їх адаптації до сучасних реалій визначення та формування творчого потенціалу та креативності серед студентів спеціальностей «туризм» і «готельно-ресторанна справа». Формування професійної культури майбутніх менеджерів туризму в позааудиторній діяльності вищого навчального закладу розглядалося як структурна динамічна система, яка змінюється під впливом інтеграційних процесів у суспільстві на кожному з виділених етапів. Наведено низку кількісних та якісних показників, які характерні для визначення творчого потенціалу майбутнього фахівця сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу
В статье осуществлен анализ методик формирования творческих умений и научное обоснование целесообразности применения эффективных методик для определения потенциалу творчества среди будущих специалистов сферы туризма и гостинично-ресторанного дела. На основе известных теорий и методик и самостоятельно разработанных инструментальных средств осуществлена экспериментальная проверка их адаптации к современным реалиям определения и формирования творческого потенциала и креативности среди студентов специальностей «туризм» и «гостинично-ресторанное дело». Формирование профессиональной культуры будущих менеджеров туризма во внеаудиторной деятельности высшего учебного заведения рассматривалось как структурная динамическая система, которая меняется под влиянием интеграционных процессов в обществе на каждом из выделенных этапов. Представлен ряд количественных и качественных показателей, которые характерны для определения творческого потенциала будущего специалиста сферы туризма и гостинично-ресторанного бизнеса.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1157
ISSN: 2519-2868(Online)
Issue: 27
First Page: 247
End Page: 254
Appears in Collections:Навчальні видання (ФХТСО)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Инфраструктура_рынка №27_2019_стаття Бєляєвої СС.pdf5.42 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.