Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1927
Название: Підходи до оцінювання якісного складу персоналу підприємства
Другие названия: Approaches to qualitative composition assessment of the enterprise personnel
Авторы: Гавриленко, Валентина Олександрівна
Гавриленко, Яна Валеріївна
Ключевые слова: персонал підприємства;методи оцінювання;функції управління;критерії оцінювання;планування персоналу;personnel of the enterprise;evaluation methods;management functions;evaluation criteria;personnel planning
Дата публикации: 2020
Издательство: Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки
Краткий осмотр (реферат): У статті розглянуті методичні підходи щодо формування, розвитку та оцінювання якісного складу персоналу підприємства; систематизовано наукові думки до визначення змісту дефініції «оцінювання персоналу»; встановлено взаємозв’язок функцій управління персоналом та функцій оцінювання його складу; наведено характеристику основних методів відбору працівників підприємства; визначено основні критерії та методи оцінювання компетенцій працівників.
The article considers methodological approaches to the formation, development and evaluation of the staff quality of the enterprise; systematizes scientific opinions to determine the content of the definition "personnel evaluation"; in the article the interrelation of personnel management functions and its composition evaluation functions are established; the main goals of personnel evaluation are determined; the characteristics of the main methods of employees selection of the enterprise are given and the requirements concerning the criteria of their estimation are specified; the main criteria and methods for assessing the competencies of employees and evaluating the results are identified; approaches to personnel evaluation and the main stages of evaluation are indicated; the advantages and disadvantages of personnel evaluation methods are identified. Personnel management is a rather complex process, the effectiveness of which will be largely determined by the achieved level of staff quality. Therefore, for the enterprise management the question of a thorough choice of methods which application would allow to carry out procedure of an estimation of the personnel with the minimum expenses of time and resources becomes rather actual. The paper proves that for effective personnel evaluation the following conditions must be met: interest from the enterprise management; objective choice of evaluation criteria; availability of competent experts to assess the professional qualities and achievements of employees; transparency of evaluation results application in the enterprise further activity. The expediency of systematic personnel evaluation procedures has been proved. The relationship between the functions of personnel management and the functions of evaluating its composition has been established. The methods of employee evaluation are systematized and the requirements for their evaluation criteria are set. The advantages and disadvantages of using each of the selected methods of personnel evaluation are identified. Further research should be aimed at justifying the limits of use of each method of personnel evaluation, compliance with which in practice will increase the validity of the evaluation conclusions, improve the moral and psychological climate in the team and stimulate growth of staff and enterprise final performance
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/1927
ISSN: 2306-4420
DOI: 10.24025/2306-4420.1.59.2020.222472
Выпуск: 59
Первая страница: 98
Последняя страница: 108
Располагается в коллекциях:Випуск 59

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Гавриленко.pdf545.43 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
титул.pdf480.92 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть
зміст.pdf262.35 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.