Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3117
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorНещадим, Людмила Миколаївна-
dc.date.accessioned2021-12-04T11:35:02Z-
dc.date.available2021-12-04T11:35:02Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.issn2708-4949 (print)-
dc.identifier.issn2709-9776 (online)-
dc.identifier.urihttps://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3117-
dc.description.abstractСучасні ринкові умови вимагають постійного покращення та застосування інноваційних технологій в сфері харчової промисловості. Остання тенденція розвитку харчової промисловості в Україні та світі ‒ посилення інтеграції та глобалізація, що приводить до стабільного економічного зростання та забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості. Важливою умовою впровадження інноваційних технологій та методів у харчову промисловість є оцінка їх ефективності, яка багато в чому залежить від об’єкта оцінки, типу ефекту, підходу до оцінки ефективності. Мета статті ‒ проаналізувати інноваційні методи та технології виробництва десертної продукції, промоніторити нові функціональні десерти та покращення їх харчової цінності. Перспективним напрямом розробки функціональних продуктів є десертна продукція зі зниженою енергетичною цінністю та пониженим вмістом цукру. Новітні напрями та течії щодо покращення якості харчових продуктів за умови зниження калорійності та підвищення харчової цінності зумовлюють створення інноваційних видів десертної продукції функціонального призначення. В статті досліджено основні технології виготовлення десертної продукції зі зниженим вмістом цукру. Одним із інноваційних шляхів пониження вмісту цукру в десертній продукції є запропоноване науковцями-технологами використання природних цукрозамінників. Разом із природними цукрозамінниками в харчовій промисловості широко застосовують штучні ‒ це підсолоджувачі, які використовуються з метою надання солодкого смаку продуктам харчування. Проаналізовано природні та штучні цукрозамінники, їх користь та шкоду від використання. Впровадження інноваційних технологій щодо зменшення вмісту цукру в десертній продукції шляхом використання цукрозамінників дає змогу розширити асортимент десертів, покращити біологічну цінність продукції, задовольнити сучасні потреби споживачів та підвищити конкурентоспроможність даної продукції на ринку.uk_UA
dc.description.abstractModern market conditions require constant improvement and application of innovative technologies in the food industry. The main technologies of making dessert products with low sugar content are investigated in the article. Natural and artificial sugar substitutes, their benefits and harms of use are analyzed. The latest trend in the development of the food industry in Ukraine and the world is the strengthening of integration and globalization. This situation leads to stable economic growth and ensuring the competitiveness of the food industry. An important condition for the implementation of innovative technologies and methods in the food industry is the evaluation of their effectiveness, which largely depends on the object of evaluation, the type of effect, the approach to evaluating efficiency. Today, desserts are the most popular food. The constant increase of the population and, accordingly, the satisfaction of the consumption needs of any products require innovative approaches to product technologies. The latest trends and trends in improving the quality of food products while reducing calories and increasing nutritional value lead to the creation of innovative types of dessert products with functional recognition. New types of dessert products are significantly influenced by the need for a healthy diet, taking into account all the necessary macronutrients. When creating a new functional dessert, much attention is paid to improving the nutritional value. A promising area of the development of functional products is dessert products with low energy value and low sugar content. As of today, the confectionery industry and, accordingly, dessert products are becoming increasingly popular. The total production of food industry enterprises, in terms of dessert products, is more than 1.4 million tons of products per year (3% of GDP). This house closely cooperates with agricultural enterprises of Ukraine and is one of the largest consumers of their products ˗ milk, flour, sugar, etc. In modern conditions, the food industry is stably developed, selfsufficient and occupies a leading position in both domestic and global markets. The production of dessert products is constantly growing. This trend is observed not only in Ukraine. Monitoring and research of the confectionery market in Ukraine demonstrates the fact that the largest share is occupied by domestic products. This is about 95% of the total. This percentage is provided by a highly concentrated market with a large number of food industry enterprises (about 800 companies). Modern consumers want to get something innovative as a dessert, with a low sugar content, balanced in the number of macronutrients. In a number of European countries and Japan, desserts with the addition of vitamins, minerals, sweeteners, sugar substitutes (including stevia) have become very popular.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherІнновації та технології в сфері послуг і харчуванняuk_UA
dc.subjectдесертuk_UA
dc.subjectсухі функціональні сумішіuk_UA
dc.subjectкремuk_UA
dc.subjectдесертна продукціяuk_UA
dc.subjectсиропuk_UA
dc.subjectжелеuk_UA
dc.subjectсмакuk_UA
dc.subjectінноваційністьuk_UA
dc.subjectdessertuk_UA
dc.subjectdry functional mixesuk_UA
dc.subjectcreamuk_UA
dc.subjectdessert productsuk_UA
dc.subjectsyrupuk_UA
dc.subjectjellyuk_UA
dc.subjecttasteuk_UA
dc.subjectinnovationuk_UA
dc.titleІнноваційні методи та технології приготування десертної продукціїuk_UA
dc.title.alternativeInnovative methods and technologies of dessert preparationuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.citation.issue1-2(3-4)uk_UA
dc.citation.spage59uk_UA
dc.citation.epage65uk_UA
dc.identifier.doi10.24025/2708-4949.1-2(3-4).2021.241488-
Appears in Collections:№1-2(3-4)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9.pdfНещадим211.08 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
зміст.pdf75.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
титул.pdf138.31 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.