Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3118
Title: Перспективи вигoтoвлення страв з профілактичними властивостями із введенням нетрадиційної сировини
Other Titles: Prospects of preparation of dishes with preventive properties by introduction of non-traditional raw materials
Authors: Майкова, Світлана Віталіївна
Вівчарук, Ольга Миколаївна
Бомба, Мирослав Ярославович
Keywords: нетрадиційна сировина;дикорослі трави;ресторанний бізнес;інноваційні технології;сучасне обладнання;туристична інфраструктура;санаторнокурортна галузь;unconventional raw materials;wild herbs;restaurant business;innovative technologies;modern equipment;tourist infrastructure;sanatorium industry
Issue Date: 2021
Publisher: Інновації та технології в сфері послуг і харчування
Abstract: Використання нетрадиційної та, у тому числі, дикорослої сировини для введення у ресторанні страви є актуальним, тому що удосконалюється біологічна дія страв на організм людини, покращуються смакові, ароматичні та інші властивості. На сьогодні недостатньо вивченою залишається дія біологічно активних речовин рослинного походження для створення страв. Метою даної роботи є проведення пошуку нетрадиційної сировини із значним вмістом біологічно активних речовин серед рослин Карпатського регіону та розробка технології введення їх у ресторанні страви. У роботі наведено аналіз внесення нетрадиційної сировини у страви та запропоновано інноваційні підходи щодо вдосконалення технології створення страв профілактичного спрямування із додаванням дикорослої сировини Карпатського регіону. Розглянуто властивості нетрадиційної сировини місцевого походження та запропоновано пріоритетні напрямки її використання в розробці страв з оздоровчими властивостями для закладів ресторанного господарства. Проведено додаткове обґрунтування внесення у ресторанні страви нетрадиційної сировини, внесено зміни у технології виготовлення ресторанних страв із застосуванням сучасного ресторанного обладнання. У статті пропонується використання технології виготовлення багатокомпонентної суміші із дикорослої сировини у вигляді пюре для введення у ресторанні страви. Введення рослинних сумішей з метою профілактики хвороб, створення імунітету споживачів, привертання уваги до оновленого асортименту страв, набуття стравами нових оригінальних смаків є актуальною задачею для сучасних рестораторів. Саме тому показано приклад розроблення типових страв із збірника рецептур для оновлення їх асортименту з оздоровчо-профілактичним ефектом.
The use of non-traditional and including wild raw materials for introduction into restaurant dishes is relevant because it improves the biological effect of dishes on the human body, improves taste, aroma and other properties. Nowadays the effect of biologically active substances of plant origin for the creation of dishes remains insufficiently studied. The purpose of this work is to search for non-traditional raw materials with a significant content of biologically active substances among the plants of the Carpathian region and to develop the technology of their introduction into restaurant dishes. The paper presents an analysis of the introduction of non-traditional raw materials into dishes and proposes innovative approaches to improve the technology of creating preventive dishes with the addition of wild raw materials of the Carpathian region. The properties of non-traditional raw materials of local origin are considered and the priority directions of its use in the development of dishes with health-improving properties for restaurants are proposed. Additional substantiation of introduction of non-traditional raw materials into restaurant dishes is carried out; changes in technology of production of restaurant dishes with use of the modern restaurant equipment are offered. The article proposes the use of technology for making a multi-component mixture of wild raw materials in the form of puree for introduction into restaurant dishes. The introduction of plant mixtures to prevent disease, create consumer immunity, draw attention to the updated range of dishes, the acquisition of new original flavors of dishes is an urgent task for modern restaurateurs. That is why an example of developing typical dishes from the collection of recipes for updating their range with health and preventive effect is shown.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3118
ISSN: 2708-4949 (print)
2709-9776 (online)
DOI: 10.24025/2708-4949.1-2(3-4).2021.242689
Issue: 1-2(3-4)
First Page: 66
End Page: 74
Appears in Collections:№1-2(3-4)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10.pdfМайкова219.52 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
зміст.pdf75.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
титул.pdf138.31 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.