Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3369
Название: Удосконалення математичної моделі подрібнення м'ясної сировини на роторному емульситаторі
Другие названия: Upgrading the Mathematical Model of Raw Meat Comminuting Process in Flow Cutter
Авторы: Вербицький, Сергій Борисович
Батраченко, Олександр Вікторович
Філімонова, Надія Вікторівна
Ключевые слова: м’ясна сировина;тонке подрібнення;роторний емульситатор;потужність;живильний бункер;математична модель;raw meats;comminution;rotary flow cutter;power;feeding bin;mathematical model
Дата публикации: 2019
Издательство: Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки
Краткий осмотр (реферат): З урахуванням наведених результатів експериментальних досліджень було удосконалено математичну модель, яка зв’язує пов’язує фізичні та реологічні параметри робочого середовища з геометричними параметрами залученого для реалізації процесу технологічного пристрою. Об’єктом математичного моделювання було обрано потужність емульситатора з робочими органами типу "ротор-статор". Діапазон значень Nм становить від межах 10 – 15 % від загальної потужності – для великих промислових емульситаторів до 70 % у маломасштабних дослідних установках. Із зазначених міркувань до результуючої формули було, замість доданку Nм, введено коефіцієнт механічних втрат kм у діапазоні від 1,1 до 1,7. Оскільки гідростатичний напір сировини в бункері сприяє її просуванню всередину робочої порожнини емульситатора, то першим доданком Nд було вирішено знехтувати. Наведені результати досліджень дають змогу врахувати у зазначеній формулі вплив геометричних параметрів живильного бункера на потужність емульситатора шляхом введення коефіцієнту стабільності подачі kсп.
The proposed article aims at analyzing existing technical means of continuous action for raw meats comminution and studying the features of mathematical modeling of this process. The aim is also to evaluate the possibility and feasibility of improving the existing mathematical model of raw meats comminution in a rotary flow cutter with a corresponding development of the formula for determining the power of the device specified. The analysis of existing technical means of continuous action for raw meats comminution has been performed; a comparative characteristic of the two most commonly used design schemes of flow cutters has been given, namely: “knife-grate” and “rotor-stator”. The features of mathematical modeling of the process of raw meats comminution in a rotary flow cutter are analyzed. The formula for calculating the integrated power is given, this being proposed to be upgraded by taking into account the flow characteristics of the main structures of the feed bins, the comminuting appliances for raw meats (flow cutters) are equipped with. It is taken into account that the best characteristics of meat raw materials delivery for comminution have asymmetrical bins with a vertical wall, however the design of a bunker in the shape of a truncated cone was taken as the basic one, for which the feed stability coefficient proposed has the numerical value of 1. The numerical values of the feed stability coefficient for different feed bins are also presented. The ways of further development of research were determined aiming at further improving the formula of integrated power of flow cutter by a universal component that would take into account all possible designs of feed bins of flow cutters. Due to the incorporation of the results of studies of the flow characteristics of feeding bins, the mathematical model of the implementation of this process on a rotary flow cutter has been upgraded, the integrated formula for determining the power of such devices has also been modified accordingly. The refinement of the mathematical model of the fine grinding process takes into account the typical designs of feeding bins of flow cutters; therefore, further studies aiming at enhancing the integrated formula that will take into account the flow characteristics of feeding bins of any shape and geometric dimensions are promising
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/3369
ISSN: 2664-262X
DOI: 10.32515/2664-262X.2019.1(32).25-35
Выпуск: 1(32)
Первая страница: 25
Последняя страница: 35
Располагается в коллекциях:Наукові публікації викладачів (ФКТМД)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Удосконалення мат моделі емульс.pdf293.95 kBAdobe PDFЭскиз
Просмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.