Please use this identifier to cite or link to this item: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4762
Title: Застосування технологій молекулярної кухні як чинник зростання ресторанного сервісу
Other Titles: Application of molecular cuisine technologies as a factor of restaurant service growth
Authors: Горшкова, Людмила
Павлюк, Валентина
Ярмолюк, Діна
Keywords: молекулярна кухня;корисна їжа;експериментальна кухня;гелеутворення;сферифікація;molecular cuisine;healthy food;experimental cuisine;gel formation;spherification
Issue Date: 2022
Publisher: Інновації та технології в сфері послуг і харчування
Abstract: Молекулярна кухня – відносно молодий та складний напрямок у кулінарному мистецтві. Підґрунтям для появи молекулярної кухні стало виникнення молекулярної гастрономії, наукової дисципліни, яка має на увазі вивчення та розуміння механізмів взаємодії між продуктами під час приготування, за допомогою використання обладнання хімічних лабораторій. Приготування страв молекулярної кухні відбувається за розробленими техніками, з використанням спеціального облад-нання та додаванням спеціальних інгредієнтів. Все це дозволяє змінювати вигляд страв, їх смаки та робити презентацію страви феєричною. Завдяки застосуванню таких технік, як сферифікація, гелеутворення, зневоднення, піноутворення, газування, швидке заморожування, згущення, sousvide або вакуум, склеювання звичайні страви отримують незвичайний вигляд та смак. Наприклад, можна скоштувати морозиво з оселедцю, або яблуко зі смаком м’яса. Співпраця між відомими вченими та кухарями в сфері молекулярної кухні сприяє її подальшому розвитку і появі нових технік для приготування їжі. Основна відмінність ресторанів молекулярної кухні від стандартних ресторанів, це подача більшої кількості страв, маленькими порціями з художньою презентацією у незвичній для стандартних ресторанів формі. Процес приготування їжі може відбуватися на очах гостей ресторану. Спочатку молекулярна кухня набула популярності у країнах Західної Європи та Північній Америці, а згодом набула поширення і у інших країнах світу. Не дивлячись на широке поширення молекулярної їжі в світі, в Україні молекулярна кухня представлена дуже обмежено, і знаходиться на початковій стадії свого розвитку. Використання наукового підходу у приготуванні їжі дозволяє створювати не лише незвичайні смаки та дивовижний вигляд страв, але і робить їх корисними для здоров’я людини. Порівняно зі стравами, які приготовані звичайним методом, страви молекулярної кухні зберігають більшість корисних та поживних речовин, вітамінів та протеїнів, все це робить їх більш здоровою їжею. На сьогодні в світі сучасна молекулярна кухня демонструє тенденцію до подальшого прогресу і популяризації.
Molecular cuisine is a relatively young and complex direction in the culinary arts. The basis for the appearance of molecular cuisine was the emergence of molecular gastronomy, a scientific discipline that involves the study and understanding of the mechanisms of interaction between products during cooking, using the equipment of chemical laboratories. The preparation of molecular cuisine takes place according to certain techniques, with the use of special equipment and the addition of special ingredients. All this allows you to change the appearance of dishes, their tastes and make the presentation of the dish enchanting. Thanks to the application of techniques such as spherification, gel formation, dehydration, foaming, gassing, quick freezing, thickening, sous vide or vacuum, gluing, ordinary dishes get an unusual appearance and taste, such as herring ice cream, or an apple with the taste of meat. Cooperation between famous scientists and chefs in the field of molecular cuisine contributes to its further development and the emergence of new cooking techniques. The main difference between molecular cuisine restaurants and standard restaurants is serving more dishes in small portions with an artistic presentation in an unusual form for standard restaurants. The process of food preparation can take place in front of the restaurant guests. Initially, molecular cuisine gained popularity in the countries of Western Europe and North America, and later became widespread in other countries of the world. Despite the wide distribution of molecular food in the world, in Ukraine molecular cuisine is presented very limited, and is at the initial stage of its development. The use of a scientific approach in food preparation allows you to create not only unusual tastes and an amazing appearance of dishes, but also makes them useful for human health. Compared to dishes that are prepared by the conventional method, molecular cuisine dishes retain most of the useful and nutritious substances, vitamins and proteins, all of which make them healthier food. Today in the world, modern molecular cuisine shows a tendency towards further progress and popularization.
URI: https://er.chdtu.edu.ua/handle/ChSTU/4762
ISSN: 2708-4949 (print)
2709-9776 (online)
DOI: 10.32782/2708-4949.1(5).2022.3
Issue: 1(5)
First Page: 15
End Page: 20
Appears in Collections:№1(5)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
38-Текст статті-35-2-10-20230329.pdf326.13 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.